Ülkemizde Taksi Sektörü diye bir yazı kaleme aldığınızda gözönünde olan bir meslek olduğu için bu konuda toplumun her kesiminin bir bilgisi ve fikri olduğunu görürsünüz. 

Genelde yatırım ve işletme maliyeti ile kazanç oranı dikkate alındığında oldukça düşük bir kazanç ortalaması olmasına rağmen tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizdede plaka değerinin enflasyon oranından daha fazla artması nedeniyle özellikle yurtdışında yaşayan Türkler ve şehre yakın bölgelerde arazisi değerlenen civar köylüler tarafından tercih edilmektedir.

Yatırım yapan kişiler yada mesleği sağlık sorunları nedeniyle bırakmak zorunda olan araç sahiplerinin işletme imkanı olmadığı için Taksilerini geçmiş dönemlerde Duraktan tanıdıkları şoför arkadaşlara işletmesi için teslim ederek belirli oranda kira almışlardır. 

Ancak kendilerini garantiye alacak bir şirketleşme olmadığı için ciddi kazalarda büyük sorunlar yaşayarak çok mağdur olmuşlardır.

Bu durumu farkederek fırsata çeviren oto galericileri Taksi sahiplerine kirayı peşin ödeme ve sözleşme imkanları sunarak, trafik cezalarını ve araçların vergi işlemlerini takip ederek bir bakıma mağduriyetlerini önleyerek araçları işletmeye başlamışlardır.

Bu sistem çalışamayacak durumdaki araç sahiplerinin ve plaka yatırımcılarının işletme sıkıntılarını çözmüş ancak kazanç baskısı gibi farklı sorunlarında ortaya çıkmasını tetiklemiştir.